Interieurtips

Een keuken waar je met liefde kookt

Van Vuuren Projecten en Interieur Een Keuken waar je met Liefde Kookt
Wist je dat we dagelijks gemiddeld langer op onze telefoon zitten dan dat we in de keuken staan? In onze nieuwste blog geven we je praktische tips voor een keuken waar je weer met liefde kookt. Thuis koken is goed voor je relatie en je portemonnee, maar ook voor de lijn. Uit onderzoek van het beroemde Johns Hopkins ziekenhuis blijkt dat mensen die thuis koken meer afvallen, zelfs als ze niet op dieet zijn. Dat komt omdat ze minder koolhydraten, suikers, vetten en zouten binnen krijgen en juist meer vezels, calcium en ijzer. Wist je dat een gemiddelde afhaalmaaltijd tussen de 1100 en 1300 calorieën bevat? Bovendien bespaar je er ook nog eens een hoop geld mee, want al die afhaalpizza’s en AH to go’s tikken aan. Dat geld kun je uiteindelijk ook uitgeven aan een leuk weekendje weg. En wist je dat voedselverspilling slechter is voor het milieu dan rondslingerend plastic? Onderzoek wijst ook uit dat samen koken zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Maar hoe zorg je er nou voor dat je aan het eind van een lange dag zin hebt om te koken?

De magische driehoek
Bots je vaak tegen elkaar op in de keuken? Of merk je dat je moe wordt halverwege het koken? Dan voldoet jouw keuken waarschijnlijk niet aan de magische driehoeksverhouding. Interieurontwerpers maken gebruik van een formule die rekening houdt met de afstand tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast. Die formule is niet uit de lucht gegrepen. In de ideale werkdriehoek meten de individuele zijden opgeteld tussen de 7 en 10 meter. Onder de 7 meter loop je elkaar namelijk voor de voeten en boven de 10 meter zul je merken dat je erg veel ‘kilometers’ maakt. Vooral de afstand tussen de spoelbak en de kookplaat moet niet te groot zijn, idealiter houd je die onder de 2 meter.

Opbergen
Wanneer heb je voor het laatst goed in de keukenkastjes gekeken? Overzichtelijke keukenkastjes zullen je kookgeluk aanzienlijk vergroten. We raden je ook aan om het eens om te draaien en even alles uit de kasten te halen. Op die manier kun je namelijk bepalen hoeveel en welke soorten opbergmogelijkheden je eigenlijk nodig hebt. Wat zegt de inhoud van jouw keukenkastjes over jou? Kijk eens kritisch naar wat er voor je ligt. Zoals die dure slowjuicer die niet in de vaatwasser kan, waardoor je hem eigenlijk nooit gebruikt. Of die pastamaker of aspergepan uit je kerstpakket. Misschien kom je nog wel soepblikken tegen uit 2005 of zeven potjes kaneel omdat je die nooit kunt vinden en steeds opnieuw koopt. Eigenlijk moet je je kastindeling hetzelfde benaderen als je werkplek: hoe richt ik alles zo efficient mogelijk in? Misschien kom je wel tot de conclusie dat je meer opbergruimte nodig hebt of een betere kastinrichting. Opbergmogelijkheden zijn ook veel handiger geworden in de afgelopen jaren, met draaiende onderdelen en handige vakken. Bedenk ook welke dingen je uit het zicht wilt opbergen en wat juist niet. Reserveer een ereplaatsje voor je favoriete kookboeken of een standaard voor je iPad als je je recepten het liefst van Youtube haalt. Dan heb je meteen een plek om muziek te draaien tijdens het koken.

Materialen en indeling
Stel je eens het perfecte dineetje voor. Sta je dan in de keuken te koken terwijl je gasten gezellig komen kletsen? Houd daar dan rekening mee in de indeling van je keuken. Veel mensen dromen automatisch over een kookeiland, maar er zijn nog zo veel andere mogelijkheden. Wij kunnen je hierover adviseren zodat je kookruimte perfect aansluit bij je wensen. De keuken moet ook perfect kloppen in relatie tot de direct daar aan grenzende ruimtes. Denk ook goed na over materialen. Marmer of natuursteen oogt heel luxueus, maar deze materialen zijn wel poreuzer waardoor wijnvlekken en krassen sneller zichtbaar blijven. Zorg voor oppervlakken die makkelijk schoon te houden zijn en denk na over het feit dat horizontale vlakken in je kamer heel bepalend kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om alle voord- en nadelen tegen elkaar op te wegen. De belichting in je keuken is ook van groot belang. Een simpele truc om je keuken groter te laten lijken, is door optimaal gebruik te maken van het beschikbare natuurlijke licht. Bouw je planken en apparaten om je ramen heen en je keuken wordt meteen uitnodigender. Denk ook aan verhoudingen, misschien is een kleine vaatwasser wel groot genoeg voor jouw huishouden. Er zijn tegenwoordig ook heel veel apparaten die je leven makkelijker kunnen maken, zoals een kokend-water-kraan. Een leeg werkblad zonder al te veel apparaten zorgt er voor dat je met liefde meer tijd doorbrengt in je keuken.

Vergeet trends
Keukens zijn ontzettend trendgevoelig, maar daardoor eigenlijk ook al heel snel gedateerd. Uiteindelijk is het veel belangrijker dat je keuken perfect aansluit bij je lifestyle en persoonlijkheid. Wij kunnen inspelen op al je wensen en problemen om zo tot het perfecte keukenontwerp te komen. Nu alleen nog zin maken om boodschappen te doen. Vragen? Neem dan vooral contact met ons op via info@vanvuurenprojecten.nl.