Interieurtips

3 Tips voor een ruimtelijk interieur

Van Vuuren Projecten en Interieur 3 tips voor een ruimtelijk huis
We zijn nu wat vaker thuis dan we gewend zijn. In de eerste weken zagen we hoe iedereen massaal de zolder opruimde — al dan niet met wat hulp van opruimgoeroe Marie Kondo. Maar hoe kun je er nou structureler voor zorgen dat je huis ruimtelijk en opgeruimd oogt? In deze blog geven we 3 tips om je woonruimte optisch groter te laten lijken, zonder dat je je huis volledig wit hoeft te verven.

Proporties en optische illusies

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat een grote spiegel wonderen doet in het creëren van een optisch grotere ruimte: het zorgt ervoor dat het licht in de kamer gereflecteerd wordt. En of je nou heel klein woont of juist veel ruimte tot je beschikking hebt, we worden allemaal gelukkig van veel natuurlijk licht in huis. Zorg er dan wel voor dat het gereflecteerde beeld niet vol staat met rommel. Overweeg ook om kasten te nemen met deurtjes of - nog beter - spiegeldeuren. Op die manier is de opgestapelde post die vraagt om je aandacht meteen onzichtbaar. Zorg er ook voor dat de meubels in je huis zich goed verhouden tot de beschikbare ruimte. Kijk eens kritisch of je wel zo’n grote wastafel nodig hebt in de badkamer of dat een klein en ruimtelijk designwasbakje misschien een betere oplossing biedt. En heb je echt een fullsize wasmachine en vaatwasser nodig of past een tafelmodel beter in de ruimte? Je kunt daarnaast best voor een eyecatching designfauteuil kiezen, maar combineer het dan liever niet met dat drukke salontafeltje. Tip: Meubels op pootjes ogen nog eens extra ruimtelijk.

Denk outside of the box

Soms moet je roeien met de ruimte die je hebt. Denk dan eens aan meubels die je op een andere manier kunt inzetten dan waarvoor ze bedoeld zijn. In een smalle keuken of gang kunnen inklapbare schoenenkasten uitkomst bieden, als voorraadkast bijvoorbeeld. Een lagere kast kun je met een kledingroede omtoveren tot een kledingkast voor onder een schuin dak en het is natuurlijk altijd mogelijk om meubels op maat te laten maken. Denk ook eens aan multifunctionele objecten, zoals een pizzasnijder die ook fungeert als flessenopener of een snijplankenset waar je meteen je messen in kwijt kunt. Heb je nou te maken met een écht kleine ruimte, zoals een logeerkamer of de studentenkamer van je dochter? Bij het woord hoogslaper denk je misschien aan de zomerkamp-achtige stapelbedden van vroeger, maar tegenwoordig worden er ook prachtige minimalistische exemplaren gemaakt, die je leefruimte vergroten, ruimtelijk maken en er tegelijkertijd geweldig uit zien.

Gebruik de ruimte die je hebt en kijk goed naar wat je echt nodig hebt

Deze tips zijn misschien het meest voorspelbaar, maar toch hebben de meeste mensen juist hier het meeste moeite mee. Natuurlijk houden we allemaal van die kleine snuisterijen: kandelaars, kommetjes en vazen. Maar door de jaren heen heb je waarschijnlijk een immense collectie verzameld. Word je nog steeds gelukkig van al deze items? Je kunt een paar items verkopen en investeren in een paar tijdloze blikvangers, in plaats van een heleboel kleine items die vechten om de aandacht. Je kunt er ook voor kiezen om niet alles tegelijkertijd tentoon te stellen, maar je huis steeds opnieuw te stylen. Op die manier voelt je huis steeds weer een beetje nieuw - en ruimtelijk. Daarnaast is het belangrijk dat je effectief gebruik maakt van alle ruimte die je tot je beschikking hebt. Denk aan de ruimte onder je bed, bank en trap, maar ook aan dat loze stukje tussen je wasmachine/koelkast en de muur. Verdiep je verder eens in effectieve opbergoplossingen zoals het vacuum verpakken van je seizoenskleding. Van Vuuren Projecten en interieur staat klaar om je te adviseren in al je projecten. Nieuwsgierig? Neem dan contact op via info@vanvuurenprojecten.nl of 06–1429 8977. Lees ook onze blog over een hotelgevoel in je eigen huis en over hoe je huis kan helpen met een betere work-life balance.