Toen we in maart massaal gingen thuiswerken voelde dat voor veel mensen als een tijdelijke oplossing, maar specialisten verwachten dat veel bedrijven deze nieuwe werkvorm ook in de toekomst zullen gaan inpassen in hun bedrijf. Inmiddels hebben veel mensen de voordelen van thuiswerken ontdekt. Zo wees onderzoek uit dat 65% van de mensen veel productiever was toen ze hun laptop thuis open sloegen. Maar er zijn ook een aantal nadelen. We merkten namelijk ook dat diezelfde concentratie het zwaar te verduren kreeg omdat we zo weinig afwisseling hadden, we kregen last van onze rug en konden onze huisgenoten wel eens achter het belang plakken. Daarom is het belangrijk om op een structurele manier na te denken over werken vanuit huis. In deze blog geven we je een aantal tips voor het perfecte home office.
De ruimte
Als je het geluk hebt dat je kunt kiezen, ga dan voor de rustigste ruimte in huis. In het beste geval is dat een kamer met een groot raam waardoor je veel natuurlijk licht hebt. Zorg dat de ruimte gevoelsmatig echt anders is dan je keuken of woonkamer, zodat je werk en privé nog beter kunt scheiden. Je wilt een ruimte waar je met plezier gaat werken, maar waar je om 5 uur ook zorgeloos de deur achter je dichttrekt. Bedenk ook dat je collega’s deze ruimte zullen zien: videobellen is inmiddels haast het nieuwe telefoneren geworden. Zorg voor een opstelling waarin je flatteus in beeld komt, waarbij het licht op je gezicht schijnt (eventueel met behulp van een ringlicht) en een inspirerende achtergrond.
Ergonomie
De belangrijkste meubels in je home office zijn uiteraard het bureau en de bureaustoel. Maar ook daarin heb je tegenwoordig verschillende opties. Dokters benadrukken steeds vaker hoe slecht het is om je dagen zittend door te brengen. Dan zou je over kunnen gaan op een bureau met loopband, zoals je weleens ziet in hippe Amerikaanse series over New Yorkse kantoren, maar dat gaat misschien wat ver voor onze Hollandse nuchterheid. Maar standing desks worden wel degelijk steeds populairder en er zijn zelfs opties waarbij je kunt afwisselen. Ook de stoel is van belang: die moet je rug, dijen en armen ondersteunen en daarmee zorgen voor een goede werkhouding. Die wordt nog eens versterkt als je gebruik maakt van een aparte muis en toetsenbord. Een bril met computerglazen zorgt er voor dat je ogen minder belast worden wanneer je lang naar een scherm kijkt.
Inspiratie
Maar een thuiswerkplek is meer dan alleen een ruimte, een bureau en een stoel. Het moet ook een plek zijn waar je creatief kunt denken, waar je inspiratie vindt en waar je je thuis voelt. Creëer een mooie ruimte met kwalitatief hoogwaardige producten zodat je niet het gevoel krijgt dat je in de bezemkast zit. Zorg ook dat het een plek is waar je fijn brainstormt, bijvoorbeeld met behulp van een prikbord, veel vrije tafelruimte en dingen die je inspireren, zoals tijdschriften of mooie koffietafelboeken. Bedenk ook dat je niet alles alleen hoeft te doen: een extra stoel in de kamer biedt ruimte aan iemand met wie je af en toe kunt sparren, iemand die met je na kan denken over een moeilijk probleem. Een extra loungestoel in de hoek kan bovendien een fijne afwisseling bieden tijdens lange telefoongesprekken. Plantjes zijn bovendien niet alleen goed voor een verbetering van de luchtkwaliteit, maar ze schijnen je productiviteit ook nog eens met 15% te verhogen. En Amerikaans onderzoek wijst uit dat kunst je stresslevels ook nog eens aanzienlijk kan verlagen. Een tripje van 30 minuten naar een galerie in de lunchpauze zorgde bijvoorbeeld voor een snelle daling van de cortisolwaarden, het beruchte stresshormoon, een daling die normaal vijf uur vereist. Een makkelijkere manier om dit te bewerkstelligen is het ophangen van kunst in je home office.
Praktisch
Dan ben je er nog niet. Maak duidelijke afspraken met je medebewoners over wanneer je niet gestoord wilt worden, bijvoorbeeld met een ‘do not disturb’ bordje aan de deur. Zorg dat je bureau altijd leeg is, zodat je meteen aan de slag kunt. Beperk alle afleiding tot een minimum, door lelijke dingen - zoals je printer - op te bergen achter een deurtje en door kabels onzichtbaar weg te werken. Daarvoor kunnen we oplossingen op maat bedenken, neem hiervoor contact met ons op. Met een kookwekker kun je bijvoorbeeld de Pomodoro werkmethode proberen, het time management tool die eind jaren 80 ontwikkeld werd en nog steeds gebruikt wordt door de meest efficiënte werkers op aarde. Daarmee deel je taken op in tijdvakken van 25 minuten, waarbij je tussendoor steeds even een korte pauze neemt. Na de vierde ‘pomodoro’ neem je een langere pauze. Zorg daarbij voor snel internet, noise cancelling headphones, eventueel een tweede scherm en bijvoorbeeld een waterkoker of Nespressoapparaat binnen handbereik. Maar misschien wel het allerbelangrijkste: klap daadwerkelijk om vijf uur je laptop dicht.