Interieurtips

Tips voor een gezellige eethoek

Van Vuuren Projecten en Interieur gezellige eetkamer
Hoe zie jij je eettafel voor je? Ben je dol op koken en host je graag ambitieuze etentjes waarbij je goed uitpakt? Speelt je hele leven zich af rond de eethoek, die af en toe ook fungeert als je bureau? Of heb je een aparte eetkamer die vooral gebruikt wordt in het weekend en tijdens speciale gelegenheden? Hoeveel stoelen heb je daar voor nodig? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden in het plannen van je eethoek. Je koopt een eettafel voor de lange termijn, dus zorg dat die perfect past bij je leven. Een ideale eetruimte, of dat nou een aparte eetkamer of een eethoek in je woonkamer is, nodigt uit tot gesprekken en gezelligheid. Een interessant kunstwerk, een boekenplank of opvallend behang kan een leuke opening zijn voor een gesprek. 

De eettafel
Bij het maken van een keuze voor een eethoek zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden, waaronder de vorm van zowel de ruimte als je tafel. Begin met het meten van de ruimte. Idealiter houd je rondom de eettafel een ruimte over van 1 tot 1,2 meter tot de muur of andere meubels. Op die manier voorkom je claustrofobie en krijg je visuele ruimte. Denk bij het plaatsen van je eettafel ook aan de looppaden. Ook de vorm is van belang. Vierkante en ronde tafels doen het bijvoorbeeld goed in vierkante ruimtes, maar in rechthoekige ruimtes komen die vormen niet helemaal tot hun recht. In die ruimtes passen juist ovale en rechthoekige tafels heel goed. Wat is het effect dat je wilt bereiken? Een ronde tafel zorgt bijvoorbeeld voor een goede interactie omdat de tafelgasten aan weerszijden niet ver van elkaar vandaan zitten. Met een uitschuifbaar tafelblad kunt extra ruimte creëren als dat nodig is. Het aantal mensen dat prettig aan je tafel kan zitten is ook afhankelijk van de manier waarop de tafelpoten geplaatst zijn. Een klassieke tafel waarbij de poten zich in de hoek bevinden is hierbij het efficiëntst, maar er zijn natuurlijk ook andere opties mogelijk. Denk ook goed na over het materiaal van het tafelblad, zeker als je kleine kinderen in huis hebt.

Het ideale formaat
Er bestaan daarnaast vaste formules voor het ideale formaat eettafel. Dat formaat is bijvoorbeeld afhankelijk van je eigen lengte, de ruimte en het aantal personen aan tafel. De meeste mensen voelen zich het meest comfortabel als ze 70cm ruimte in de breedte hebben en ze minimaal 60cm achter hun (uitgeschoven) stoel hebben om hun stoel comfortabel naar achteren te kunnen schuiven bij het opstaan. Bij een ronde tafel heb je voor twee personen gemiddeld een diameter van 60 cm nodig, voor vier personen 90 cm en voor zes personen 125 cm. Ook de hoogte van de tafel is van belang. Een ideale tafel is hoog genoeg zodat je onderarmen ontspannen op tafel kunnen liggen, zonder dat je je schouders daarvoor krampachtig omhoog moet trekken. De tafel mag ook niet te laag zijn want ook een gebogen rug zorgt voor een verkeerde houding en, op de lange termijn, rugklachten. Maar het wordt ingewikkelder omdat niet iedereen aan tafel even groot zal zijn. Zorg daarom voor een gemiddelde waar iedereen zich fijn bij voelt en corrigeer grote lengteverschillen - bijvoorbeeld in het geval van kinderen - met variërende stoelhoogtes. De gemiddelde eettafel is volgens Nederlandse begrippen tussen de 74 en 79 cm. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Wij kunnen ook meubels op maat maken.

Eetkamerstoelen
Vroeger was het gebruikelijk om zes exact dezelfde stoelen aan tafel te zetten. Maar in een steeds individualistischer wordende samenleving wordt alles steeds meer op maat gemaakt. Veel mensen kiezen dan ook voor verschillende eetkamerstoelen: zowel in stijl, kleur als hoogte. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om aan één kant van de tafel een bank te plaatsen. Ook qua stijl kun je afwisselen. Stoelen zonder armleuning kunnen makkelijk onder de tafel geschoven worden waardoor de ruimte groter oogt. Maar kleinere mensen, die hun armen niet comfortabel op tafel kunnen laten rusten, zullen een armleuning absoluut op prijs stellen. De gemiddelde zithoogte in Nederland ligt tussen de 43 en 46 centimeter, waarbij je in ieder geval 30 centimeter overhoudt tussen de stoelhoogte en de tafelhoogte. Kies je voor bekleding? Houd dan rekening met de wasbaarheid van de stof, zeker als er veel kleine handen over heen zullen gaan.

Verlichting
Ook in je eethoek is licht buitengewoon belangrijk. Je wilt bijvoorbeeld geen onflatteuze schaduwen op je gezicht. Dat kun je voorkomen door een hanglamp op te hangen met warm, diffuus licht, in plaats van een aantal vloerlampen. Aan een goed uitgelichte tafel kan iedereen zijn eten goed zien. Met een dimmer kun je de lichtsterkte perfect afstemmen op het moment. Maak het geheel af met kaarsjes. Een mooie, perfect gepositioneerde lamp boven je tafel kan bovendien voor een uitgebalanceerd plaatje zorgen. Zorg er voor dat de stijl van je lamp goed past bij de rest van de kamer, en de rest van je interieur. Je hangt deze lamp idealiter tot 65-75 cm boven de eettafel. Vind je het moeilijk om te bepalen welke lamp het beste past in je interieur? Wij kunnen een uitgekiend lichtplan voor je opstellen. Neem dan contact met ons op via info@vanvuurenprojecten.nl.

Lees ook onze blogs met tips voor als je gaat samenwonen, een betere work-life-balance en tips voor een hotelgevoel in je eigen huis.