Interieurtips

Hoe creëer je rust in huis?

Van Vuuren Projecten en Interieur Hoe Creeer je Rust in Huis
Hoe creëer je rust in huis?
Denk eens aan de plek waar je het meeste tot rust komt. Dat kan een vakantiebestemming zijn of bijvoorbeeld je favoriete café op zondagochtend. Waar zit hem dat precies in? Het klinkt misschien eenvoudig, maar kijk eens of je elementen daarvan kunt implementeren in je huis. Want zeker nu je huis ook functioneert als je kantoor, sportschool en je bron van entertainment is het belangrijk om een plek te creëren waar je tot rust komt. Dat zorgt voor een beter humeur, diepere slaap, meer energie en minder afleiding. De Denen, die vaak bovenaan staan in lijstjes van de meest gelukkige mensen ter wereld, hebben er een speciaal woord voor: Hygge (Huu-ge), het hebben van een gezellige, persoonlijke en rustgevende plek. Daar hoort ook een element van self-care bij: tijd voor jezelf nemen en jezelf verwennen. Het zit hem in eenvoudige dingen: een knisperend haardvuur en de regen die op het raam tikt terwijl je met een kop thee op je favoriete stoel zit met een boek.

Opruimen
Het zal je niet verbazen, maar een rustige woonomgeving begint met…opruimen. Marie Kondo heeft niet voor niets miljoenen boeken verkocht, iedereen is (bewust of onbewust) op zoek naar orde, zeker nu ons leven heel onvoorspelbaar is. Vergeet niet dat spullen in je omgeving vaak dienen als een soort visuele to-do-list: die rekening die nog betaald moet worden, dat pakje dat nog teruggestuurd moet worden, die oplossing die je nog moet bedenken voor die rondslingerende schoenen. Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat rommel niet alleen tijd en stress kost - je bent immers langer bezig om alles te vinden - maar het kost ook geld omdat we dingen dubbel kopen en facturen bijvoorbeeld blijven liggen waardoor we onnodige herinneringskosten moeten betalen. Ook de eeuwenoude feng shui principes stellen dat rommel ten koste gaat van positieve energie. Loop eens kritisch door je huis en gooi die zakken vol onbestemde kabels, oude cd’s (die je kunt digitaliseren) en overtollige kleding weg. Vooral op de horizontale oppervlakken in huis hoopt rommel zich snel op. Sarah Felton, een Amerikaanse opruimgoeroe, bedacht de 30-seconde-regel: als het opruimen van iets of oplossen van een klein probleem minder dan dertig seconden duurt, doe het dan meteen even. Zorg er ook voor dat alles in huis een vaste plek heeft: schoenen in een rekje bij de deur, je sleutels op een vaste plek. Dat begint bij de voordeur. Extreme Japanse minimalisten zorgen dat ze precies genoeg servies in huis hebben per persoon. Dat is misschien een beetje extreem, maar het hebben van veertig glazen zorgt ook voor meer rondslingerende afwas omdat je minder vaak de vaatwasser aanzet. Denk daar eens over na, zet bijvoorbeeld een deel op zolder voor tijdens feestjes. Bedenk ook of je huis in de opzet past bij je lifestyle: denk eens heel kritisch na of die witte bank wel past in een leven met huisdieren en kleine kinderen. En of je echt zin hebt om iedere avond twintig kussens van je bed te halen.

Voeg warme en persoonlijke elementen toe
In een opgeruimd kun je elementen gaan toevoegen die zorgen voor geluk. Dat kan een mooi behang zijn, een mooie kleur op de wand of een kunstwerk dat je ontroert. Welke objecten maken je ontspannen? Denk aan familiefoto’s, mooie koffietafelboeken of vakantieherinneringen - zoals die bijzondere schelp die je ooit hebt meegenomen. Dat kan ook een briefje zijn met een spreuk als “een ding tegelijkertijd”. Rust kan ook zitten in een symmetrische eetkamer of in een heel dun gordijn dat een beetje ruist in de wind. Evenwicht en het gebruik van materialen speelt hierin ook een belangrijke rol. Denk na over welke stoffen en kleuren je gebruikt. Een combinatie van texturen brengt je huis in balans en maakt het tegelijkertijd een beetje spannend. Niets fijners dan je handen over een grofgebreide deken, een linnen tafelkleed of ruwe houten tafel te laten glijden.

Natuurlijke elementen
Vergeet ook niet het effect dat de natuur op ons kan hebben. We zijn aantoonbaar gelukkiger wanneer we omringd worden door planten, die bovendien de lucht fris houden. Verse bloemen in huis kunnen ook zorgen voor een gevoel van rust. Dat hoeft niet enorm prijzig te zijn: je kunt een grote bos verdelen over verschillende vaasjes in huis. Het schikken en vervangen van die bosjes kan al een rustgevend ritueel op zichzelf zijn. Je kunt de natuur ook in huis halen door simpelweg veel natuurlijke materialen toe te voegen aan je interieur: in je behang, vloerkleden, dekens, vloeren of zelfs meubels. Bedenk ook dat een mooie, goed onderhouden tuin, zichtbaar vanuit je woonkamer, bijdraagt aan de harmonie en rust in huis.

Sfeer
Vergeet ook de details niet: maak verschillende playlisten zodat je voor iedere mood een bijbehorende sfeer kunt creëren. Tijdens het koken wil je waarschijnlijk iets anders luisteren dan op een luie zondagmiddag. Ook geur heeft een grote invloed op je humeur, mede ook omdat geuren sterk verbonden zijn aan onze herinneringen. Er is bovendien niets gezelligers dan het warme licht van een paar flikkerende kaarsjes.

Optimaliseer het licht in huis
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar sfeerverlichting is een wetenschap: vaak zit er achter de meest gezellige ruimtes een uitgekiend lichtplan waarbij hoofdlicht en sfeerlicht op een efficiënte manier worden gecombineerd. Dimmers zorgen er voor dat je het licht naar wens kunt aanpassen en je helpt je ook met afschakelen ’s avonds zodat je makkelijker in slaap valt. Kies voor warme of zacht witte peertjes en zorg dat de verlichting in de verschillende ruimtes goed bij elkaar passen. Ook natuurlijk licht speelt een belangrijke rol in de harmonie van je huis omdat het een positieve invloed heeft op je humeur en productiviteit. Optimaliseer het natuurlijke licht in huis, eventueel versterkt door het strategisch plaatsen van spiegels.

Afschakelen
Een rustgevend huis zorgt er ook voor dat je ’s avonds makkelijker kunt afschakelen waardoor je beter slaapt. Denk aan een badkamer waarvoor je elementen leent uit de spa, zoals geurstokjes, warme washandjes en een regendouche. Verwen jezelf met luxe beddengoed, investeer in een goed matras en maak iedere ochtend je bed op zodat je ’s avonds met plezier in bed stapt. Zorg daarnaast voor een stabiele temperatuur van 18-20 graden en hang verduisterende gordijnen op zodat je lichaam voldoende melatonine aanmaakt. Maar misschien wel het belangrijkste: het is misschien verleidelijk om nog even wat werk af te maken in bed, maar dat is funest voor je nachtrust. Laat laptops en telefoons in de woonkamer. Want een goede nachtrust vormt de beste basis om je dag goed te beginnen.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij denken graag met je mee. Neem dan contact met ons op door een mailtje te sturen naar info@vanvuurenprojecten.nl.

Lees ook onze blogs met tips voor een gezellige eethoek en een keuken waar je met liefde kookt.