Interieurtips

Een betere work-life balance? Begin met je huis!

Van Vuuren Projecten en Interieur thuiswerken
Het is het eerste probleem van thuiswerken: hoe zorg je dat je niet ineens een flink aantal uren aan je werkdagen plakt en structureel pas om tien uur ’s avonds je laptop dicht slaat? De grens tussen werk en privé vervaagt heel snel, zeker in stressvolle periodes of als je werk doet dat je erg leuk vindt. Nu een flink deel van Nederland thuis werkt is dit alleen maar een relevanter probleem geworden voor een grotere groep mensen.  

De perfecte routine

Uiteraard heeft thuiswerken een aantal voordelen. Het fijnste is misschien wel dat je geen reistijd meer in hoeft te calculeren. Maar als je daar iets dieper over nadenkt: gebruikte je die tijd in de auto, lopend of in de trein niet ook om een beetje af te schakelen aan het eind van je dag? En om je ’s ochtends alvast een beetje mentaal voor te bereiden op je drukke agenda? De meeste mensen werken het fijnst als er een bepaald ritme of structuur in hun dag zit en een slimme thuiswerker bouwt dit schakelmomentje daarom in. Dat kan op verschillende manieren. Begin de dag bijvoorbeeld met een wandeling buiten terwijl je alvast een telefoontje afhandelt. Plan een half uurtje in voor je lunch in plaats van een losse snack tussendoor. Of sport een half uurtje aan het eind van je werkdag en stap dan lekker onder de douche. Het stomme is dat we sporten vaak als eerste overslaan als we het druk hebben, terwijl dat misschien wel de beste stressverlager is en bovendien een goede manier om je hoofd leeg te maken. In dit artikel lees je hoe je je rommelkamer hier voor in kunt zetten. Het maken van plannen met vrienden of je partner kan ook een perfecte manier zijn om af te schakelen. In dit artikel lees je hoe je je eetkamer helemaal diner-party-proof maakt.  

De optimale werkplek — ook als je geen aparte werkkamer hebt

Vervolgens begint je werkdag. In dit artikel lees je hoe je je werkkamer zo efficient mogelijk in kunt richten. Daarin lees je onder meer hoe je je productiviteit tijdens het thuiswerken kunt verhogen en hoe je de ideale ondersteuning vindt voor je lichaam. Maar wat als je niet de luxe hebt om een aparte werkkamer in te delen? Overweeg dan of je een kleine laptoptafel kwijt kunt in je woonkamer of slaapkamer. Denk hierin creatief, je kunt ook gebruik maken van een sideboard of een speciale laptoptafel in de vorm van een brede plank tegen de muur waar ’s avonds een mooie vaas op kan staan - zoals bijvoorbeeld deze van Keijser & Co. Onderzoek wijst namelijk uit dat je het meest productief bent als je steeds (minimaal 80% van de tijd) op dezelfde plek werkt, ook al is het verleidelijk om even verder te werken in bed of in de tuin als er wat straaltjes zon doorbreken. Zorg er ook voor dat je alles wat met werk te maken heeft kunt opbergen in een speciale mand of la, zodat je niet met je werkspullen - in feite een visuele to do list - geconfronteerd wordt in het weekend. Het is bovendien erg bevredigend, en een duidelijk signaal naar je brein, om je bureau leeg te maken na een lange dag. Als je aan de eettafel werkt zou het ook een kwestie kunnen zijn van het ’s avonds terugschuiven van de tafel tegen de muur. Het zijn kleine rituelen die erg belangrijk zijn voor het opbouwen van een routine.  

Licht, geluid en geur

Een combinatie van deze drie factoren is essentieel als je je lichaam het verschil wilt aanleren tussen werk en privé. Goed licht in de vorm van daglicht of een goed afgestelde bureaulamp werkt concentratieverhogend en door warm, zacht, diffuus licht in de avond weet je brein dat het tijd is om te ontspannen. Dim dan het grote licht en ga over op gelaagde verlichting: kaarsjes, vloer- en tafellampen. Benieuwd hoe zo’n lichtplan in elkaar zit? Neem dan gerust contact met ons op. Daarnaast is ook muziek een goede trigger. Zet overdag bijvoorbeeld zacht de radio aan of klassieke muziek of jazz en schakel tegen zessen over op je favoriete meezingnummer tijdens het koken. Hier lees je hoe je je keuken zo inricht dat je weer zin krijgt om te koken. Maak het geheel af met geurkaarsen of het branden van geurolie. In dit artikel lees je trouwens meer over hoe rust in huis creëert.