Het is zover: je hebt besloten om te gaan samenwonen. Maar wat als jij en je partner enorm verschillen van smaak? Hoe zorg je er dan voor dat jullie nieuwe huis een fijne plek wordt, zonder dat het een allegaartje wordt? In deze blog geven we je een aantal interieurtips en tricks voor als je gaat samenwonen zodat je ruzies voor kunt zijn.
1. Wat vind jij belangrijk?
Denk altijd aan het einddoel: een huis waar jullie je allebei prettig in voelen. Waak er bijvoorbeeld voor dat je je hakken in het zand zet over de bank — want die is immers nieuw en van goeie kwaliteit. Maar ben je echt gehecht aan die bank? Stel jezelf de vraag of je het echt belangrijk vindt. Want als je partner hem niet lekker vindt zitten dan kun je hem beter verkopen en samen voor een nieuwe bank kiezen.
Bewaar die strijd liever voor objecten waar je emotionele waarde aan verbindt: zoals dat ene erfstuk of dat bijzondere souvenir.
2. Moodboards
Zorg dat je op tijd begint met alle voorbereidingen, op die manier heb je nog alle tijd om rustig uit te zoeken op welke vlakken er misschien sprake is van overlap in interieur. Het is bijvoorbeeld slim om, los van elkaar, een aantal Pinterestborden te maken per kamer. Maar praat er ook over als jullie door de stad lopen of door een tijdschrift bladeren.
Uiteraard kunnen wij jullie ook helpen met het maken van een moodboard, waarbij we rekening houden met beide smaken en inboedels.
3. Wat blijft, wat gaat?
Voordat je kunt gaan nadenken over stijlen en kleuren is het allereerst belangrijk om heel kritisch na te denken over wat jullie nodig hebben aan basics.
Als je niets weggooit dan woon je straks in een huis met 200% aan spullen. Maak daarom een inventarisatie van wat je weg kunt gooien of geven. Tenzij je echt veel groter gaat wonen zul je echt keuzes moeten maken. Wees daarbij eerlijk en zorg dat beide partners ongeveer even veel spullen weg doen. Een uitzondering daarop vormt een situatie waarbij één van de twee duidelijk veel overblijfselen uit de studententijd heeft terwijl de ander geïnvesteerd heeft in kwaliteit stukken.
Probeer altijd te denken in deze drie categorieën:
- de spullen met de meeste financiële waarde;
- de meest dierbare spullen;
- de meest functionele spullen.
Begin met de alledaagse spullen: er zullen namelijk een heleboel objecten zijn die vooral een praktische functie hebben, zoals waterkokers, douchegordijnen, wasmanden en pannen. Dit is een goede plek om te beginnen omdat de overwegingen hier vaak heel praktisch zijn, waardoor je minder snel geneigd bent om ruzie te maken. Denk vooral aan functionaliteit: welke producten hebben de beste kwaliteit?
Channel je inner
Marie Kondo en wees kritisch.
4. Pick your battles
Dan komt de meer ingewikkelde stap: de look van jullie nieuwe appartement. Communiceren is key: zorg dat je zelf een duidelijk beeld hebt van wat je wilt, maar sta ook open voor de mening van je partner. Probeer, los van wat jullie al hebben, eens na te denken over welk gevoel jullie willen krijgen in huis.
Is je huis de plek waar je zo min mogelijk prikkels wilt krijgen of wil je je juist creatieve inspiratie krijgen van je huis? Dat kan per kamer verschillen en dat feit zou wel eens een belangrijke oplossing kunnen zijn in het compromis.
Denk na over waarom je bepaalde dingen wilt bewaren. Ben je er echt aan gehecht of heb je het al zo lang dat je er gewend aan bent geraakt?
In het tweede geval is het slim om ruimte over te laten voor een compromis. Wees vooral kritisch als het op decoratie aankomt: als jullie het interieur van twee huizen combineren dan wordt het resultaat al snel heel rommelig.
5. Combineren kun je leren
Houd jij van strak zwart en staal en je partner van zachte tinten? Industriële materialen combineren vaak heel mooi met koele poedertinten (waaronder roze) en zachte materialen als velours. Ben jij meer van klassiek en houdt je partner van modern? Kies dan bijvoorbeeld voor een mooi vloerkleed op die gietvloer of juist een strak vloerkleed op die antieke houten vloer.
Wilt je partner veel dingen tentoonstellen en houd jij van minimalistisch? Kies dan voor een ultra-minimalistische open kast en licht een paar bijzondere objecten uit in een wisseltentoonstelling die om de zoveel tijd verandert.
6. Creatieve oplossingen
Maar wat doe je als je een geliefd object van je partner een doorn in jouw oog is? Houd ook hier een open mind: wellicht vind je een kunstwerk of spiegel wel mooi met een andere lijst, of een stoel wel in een andere stof of met een likje verf. Als jij een minimalist bent en je partner een maximalist, dan zou een oplossing bijvoorbeeld kunnen liggen in een specifieke kamer die dient als rustig toevluchtsoord — of juist een plek waar alle frutsels of imposante schoenen collectie tentoongesteld kunnen worden. Misschien wordt de slaapkamer wel jouw domein en het kantoor het domein van je partner.
7. Een frisse start
Overweeg ook de optie om een groot deel te verkopen en opnieuw te beginnen. Op die manier kun je samen dingen kopen met gedeelde herinneringen, zoals dat servies dat jullie op een antiekmarkt in Parijs kochten. Of, als jullie handig zijn, iets wat jullie zelf gemaakt hebben.
Het is ook slim om te investeren in een aantal tijdloze klassiekers waar jullie nog jaren plezier van zullen hebben.
8. Een objectieve blik
Mochten jullie stijlen en wensen echt mijlenver uiteen liggen, of zijn jullie overweldigd door alle mogelijkheden? Dan kan het slim zijn om een objectief persoon te vragen om mee te kijken. Hulp inschakelen van een interieurstylist hoeft helemaal niet duur te zijn,
wij helpen jullie met alle liefde.
Een specialist kijkt naar jullie situatie met een frisse blik en professionele ervaring en expertise. Wij kunnen met creatieve oplossingen voor het samenwonen komen waar jullie zelf nooit aan gedacht hadden. Op die manier wordt het proces weer gezellig en spannend. Misschien vormt jullie gedeelde liefde voor reizen of koken wel een sleutel in jullie gezamenlijke interieur smaak.